Wednesday, February 25, 2015

Pregnant Oh Hamil!!

as salam semua..ermmmm...tajuk yg sering dijadikan perbualan kaum hawa bila period x kunjung tiba..btol x? psssstttt...(*bg yg dh kahwin jew)..ngeh! ngeh! ngeh! yg x kawen x boleh, berdosa besar tue...hihihihi...mcm kes ako nie x taulah ako nk ckp camne..nak kata pregnant pon x, nak kata x pregnant?? ermmm...

alkisahnya, campur arini dah 18 hari ako x datang period. sampai ke tahap mcm dah malas nak pikir. cuma bersabar jelah yang ako boleh buat. dalam 2 minggu sebelum period due, ako ada sakit krem kat perut. pastu ada keluar satu tompok kecik kat panty liner tapi masa tue jelah..pastu dah xde keluar darah ke apa ke. pastu ako buat upt test then nampak mcm line samar2..tapi ako xnk berharap. sbb bulan sebelum  tue ako period, 10/1/2015. so, takkan cepat sgt lekat kan?? so, ako terus gie klinik swasta tuk buat scan dan check apa yg patut. ako takut kena PCOS, CYST, TIROID or any other penyakit yang ako tahu ako xnk dapat..hehehehe...

so, nak dijadikan cerita, 2/2/2015, ako gie clinic swasta tue. first, doc buat ultrasound. dia kata rahim ako bengkak tapi bengkak mungkin sbb ako nak period. then, dia buat check air kencing. takut ako sakit perut tue sebab kencing kotor. tapi air kencing ako xde masalah. so, buat blood test. Blood test tue plak, disebabkan terlalu sibuk, ako pergi tgk result 2 minggu lepas tue. ako ckp kat doc, yang ako still x period2. masa tue nak masuk 2 minggu dah x dtg. bila pergi tgk blood test tue, doc ckp ako tak pregnant sbb kandungan HCG ako bawah 2. tapi doc ckp itu 2 minggu lepas. takut lepas blood test tue, HCG ako meningkat, or memang ako pregnant. so, doc buat refer letter ke specialist. so, ako pilih untuk ke Hospital Pantai.

24/2/2015 adalah ari ako pergi jumpa dengan Doktor Kiren Sindhu, Pakar Gynae kat Hospital Pantai. She is a very nice and helpful doctor. so, dia buat ultrasound ikut bawah hokeyy...dia kata since ako dh pernah buat sblm nie, so ako x tau buat tue x sakit..ako gelak jelah..kekekeke...bila godek2, dia tunjuk rahim ako normal, ovari ako pon sihat..xde cyst xde pcos..nothing..mmg xde masalah..tapi dia kata ako banyak angin..so, maybe ako sakit bawah perut tue sbb terlalu byk angin dalam badan..tapi at the same time, dia buat blood test jugak untuk check HCG ngan hormon ako. takut jugak kalo scan x nampak tapi darah +ve kan?? tapi pada masa yg sama, ako pon kena lecture sampai rasa nak menangis plak..syahdu plak rasa time tue..huhu..

ako nie sebenarnya dulu mmg pernah jumpa doc nie sebab period dtg lebih 2 minggu..pelikkan? dulu terlebih keluar, skang nie x keluar2 plok..mcm2 masalah ako nie. Doc Kiren nie pernah refer ako pada sorang pakar nie..rupanya dpt detect gula ngan kolestorel jahat ako tinggi. so, ako dinasihatkan makan ubat. tp disebabkan terlalu sibuk kekdg ako termiss makan ubat sampai ako dh jarang jumpa doc tue untuk follow-up. itulah citernyeeee..

berbalik pada Doktor Kiren tue td, on the stop dia check gula ako. rupanya bacaan 10! ako plak cam bengang..time2 nie lar plak dia nak tinggi pon!! padahal pagi tue ako cuma makan nasi goreng ngan air masak je! sigh~~~~ so, bermulalah lecture dia pada ako..bla..bla..bla..bla..x jaga..bla..bla..anak cacat..bla..bla..bla..so, balik jew ako terus start blk makan ubat kencing manis ako..tapi ako kena dtg balik jumpa doctor Kiren tue on 3 March 2015 tuk tgk result darah tue and also my hormon. kalo next week ako jumpa dia x period jugak, doc suh ako amik ubat turun darah..

kalo ikutkan ako mcm nak tunggu period tue keluar sendiri jew sbb pelik jugak..period ako nie regular. tiap2 bulan mesti dtg punyer. bila x dtg nie ingatkan dh lekat tapi xde rezki rupanya. maybe sbb hormon kot..kdg2 kita stress kan?? doc nasihatkan ako supaya turunkan berat badan..dengan penuh keazaman ako sebenarnya nak beli mesin exercise. nak letak kat umah. kadang2 blk mlm keje, x sempat nak exercise bagai. kalo dh naik atas, mmg dh payah lar nak turun kan? tapi laki ako nie jenis susah nak bawak berbincang. kalo bab barang2 dia, sanggup suh ako tangung itu ini janji dia dpt apa yg dia nak..laki ako beli apa yg ako nak, susah btol nak bagi..ako x kisah, dapat bonus mmg nak terus beli jew..at least boring2 ako ada benda nak wat kan??

korang doa2 lar xde pape buruk kat ako next week..dah tolong doakan supaya actually ako mengandung..huhuhu...amin!!